Ako nám celý svet zobal z ruky

Leto sa definitívne chopilo žezla, slnko lenivo žltne nad krajinou, a hoci sa na nás teploty pozerajú z čoraz väčšej výšky, našu ZO-čku to neodradilo. S myšlienkou na deň, ktorý je určený deťom, a s túžbou vykročiť v ústrety novým dobrodružstvám, sme zorganizovali výlet pre našich najmladších členov. Chvíľu sa prekrikovali, chcejúc okrem Európy spoznať aj Afriku, Áziu, Južnú i Severnú Ameriku, dokonca Austráliu, všetkých sa ale, chvalabohu, podarilo utíšiť, a hlavne uspokojiť našej podpredsedníčke Evke Gregušovej. Stačilo vysloviť tri slová: Eko park Piešťany.

 

Na fotografii je skupina detí rôzneho veku a dospelých. Všetci stoja na chodníku, okolo nich sú stromy, v pozadí vidieť nápis Piešťany.

Detský tím v plnom nasadení

 

V deň D sme nasadli na expres (zároveň sme si nenápadne zopakovali priestorovú orientáciu vo vlaku i v MHD a poučili deti o asistenčných službách železníc) a potom sme sa už nechali pohltiť odborným výkladom našej sprievodkyne, unášať nádherou prírody a zhypnotizovať viac než stovkou druhov zvierat – od exotických vtákov až po nevšedné cicavce. Mnohé nám dovolili vstúpiť do svojho rajónu, vyskúšať, aké dlhé majú pierka či akú mäkkú srsť, viaceré sme dokonca kŕmili priamo z ruky. Ako prvé nás u seba privítali naše operence, neskôr sme si mohli pohladkať morčatá, zajačiky a iné hlodavce. Videli sme sysle, veveričky, tučniaky, kengury, kačky, čiernu labuť, plameniaky, lamy, a ťavu, nakŕmili a vyhladkali sme ovečky a kozliatka, viacerých malých výletníkov prekvapil aj tvor zvaný Kapybara či nosále.

 

Fotografia zachytáva skupinu detí a dospelých pod dreveným prístreškom. V popredí stojí žena v béžovom tričku a svetlozelenej šiltovke, držiaca bieleho králika. Deti okolo nej na hlodavca pozerajú a niektoré sa ho snažia dotknúť. V pozadí je ďalšia dospelá žena, ktorá situáciu sleduje.

So zajačikom v náručí

 

Deti naťahujú ruky smerom k veľkému pestrofarebnému papagájovi, ktorý má prevažne modré, zelené a oranžové pierka, a sedí na konári. V pozadí je vidieť stromy a sieť, ktorá ohraničuje priestor pre exotické vtáky.

Papagáje nám doslova zobali z ruky

 

Po okružnej jazde vláčikom, ktorá, treba priznať, potešila hlavne naše pohybové ústrojenstvo, nás čakal zážitok z kŕmenia papagájov. Niektoré deti od nich vôbec nechceli odísť, ale predsa len hlad je hlad! V blízkej reštaurácii sme všetko poriešili a pustili sa do ďalšieho ohromujúceho dobrodružstva. Do skákania na nafukovačkách a hradoch, lietania dolu toboganom a lezenia po rôznych prekážkových dráhach. Slovom, – do návštevy obrovského komplexu na hranie.

 

Na fotografii je malý detský vláčik, ktorý sa skladá z červeno-čiernej lokomotívy a troch vagónov. Prvý vagón je modrý, druhý žltý a tretí opäť modrý. V každom vagóne sedia deti.

Takúto parádnu sme mali okružnú cestu vláčikom!

 

Na fotografii je usmiata žena v sivom tričku a čiernych nohaviciach. Vedľa nej sú traja chlapci, ktorí sa hrajú na trampolíne. V pozadí vidieť veľký strom a stenu s farebnou maľbou rôznych zvierat a prírodnými motívmi.

Skákanie na nafukovacích atrakciách bolo super!

 

Šanteniu však neodzvonilo ani cestou späť – vo vláčiku sa deti vyhrali, dospelí vyrozprávali a všetci spolu sme doma zreferovali, aké skvelé zážitky sme si z Piešťan na Kysuce priniesli.

 

Ďakujeme za možnosť stráviť takýto pekný poznávací výlet a tým osláviť deň našich najmenších!