V Čadci zvíťazil Braille

Braillovo písmo má v čadčianskej ZO stále svojich priaznivcov. Aj preto sme posledný aprílový pondelok venovali zorganizovaniu okresného kola súťaže v čítaní a písaní Braillovho písma.

Veľmi nás potešilo, že sa naše rady rozšírili o ďalšieho súťažiaceho Mariána Kováča, v minulosti absolventa levočskej základnej školy internátnej, ktorý sa stal aj „čiernym koňom“ súťaže. 29. apríla ráno pred deviatou sa siedmi „víťazstvachtiví“ súťažiaci zišli v priestoroch našej ZO, aby sme zistili, ako sme sa za posledný rok zlepšili a hlavne, aby sme sa zabavili.

Porotcovania sa znovu ujal osvedčený tandem šarmantných dám, diktujúca Hanka Mackovčáková a na časomieru dohliadajúca Alenka Drahňáková. O naše pohodlie a občerstvenie sa starostlivo postarali Božka Poláčková a Štefka Sobolová. No a krátko po deviatej sme sa s vervou pustili do súťaženia. Súperili sme ako v profiboxe o majstra sveta bez stanovených váhových kategórií, aj my sme čítali bez rozdelenia, v jednej kategórii. Svojimi výkonmi zaujali Lydka Oravcová, ktorá čítala s popáleným prstom, a Majka Ponechalová, ktorej v súťažení nezabránila ani rehabilitujúca ruka po zimnej zlomenine.

Takmer po dvoch hodinách sústredeného čítania a písania porota vyhodnotila súťaž s týmito výsledkami: v čítaní si prvenstvo z minulého roka obhájila Jarka Mackovčáková pred Lydkou Oravcovou a Mariánom Kováčom, v písaní prišlo oproti minulému roku k zmene na prvom mieste, keď veľmi rýchlo píšucu Lydku Oravcovú predbehol ešte rýchlejší Majo Kováč a tretie miesto obsadila Milada Tatarková. Víťazi čítacej časti súťaže sa zároveň kvalifikovali na krajské kolo, ktoré sa uskutoční v Žiline.

Po skončení súťaže sme si ešte chvíľku spolu posedeli, v uvoľnenej atmosfére znovu prebrali priebeh nášho zápolenia, načrtli nové možnosti modifikácie našej súťaže v budúcom roku zavedením neformálnej časti, súťaženia v počítačových zručnostiach a usúdili sme, že v Čadci má Braille stále pevné miesto v harmonograme podujatí. Takže o rok znovu pokračujeme.

Súťažiaci a porota zo ZO ÚNSS Čadca
Súťažiaci a porota zo ZO ÚNSS Čadca
Marián Kováč a Anna Mackovčáková
Marián Kováč a Anna Mackovčáková
Milada Tatarková
Milada Tatarková