Špička sa vyrovnáva

Prvý májový piatok sme v čadčianskej ZO venovali zápoleniu v ovládaní bodiek zorganizovaním okresného kola v stále obľúbenej súťaži v čítaní a písaní Braillovho písma.

Opäť nás potešila stopercentná účasť všetkých súťažiacich z minulého roka. Najviac sme ocenili účasť Stana Kupku, ktorý nám aj napriek poctivým prípravám na blížiace sa štátnice „nedal košom“ a prišiel k nám priamo z oddelenia hematológie a transfuziológie, kde ráno podaroval, ako on povedal, trošku krvi. A na jeho výkone to veru vôbec nebolo negatívne poznať. Súťaženie nám neznepríjemnil ani rámus z rekonštrukčných prác na pošte, kde máme svoje priestory a kde sa odohrávalo naše súťaženie. Do poroty k osvedčenej Hanke Mackovčákovej vhodne zapadli Štefka Sobolová a Božka Poláčková.

Po deviatej sme začali čítacou časťou, v ktorej obhájila svoje prvenstvo Jarka Mackovčáková pred Mariánom Kováčom a Lydkou Oravcovou. Text sme vyhodnotili ako zaujímavý, i keď trošku náročnejší, veď občasné zamotanie sa na anatomických pojmoch z neurológie nás zľahka potrápilo, ale nakoniec sme čítanie úspešne zvládli.

Pri písaní na Pichtovom stroji najviac čistých úderov zaznamenal Majo Kováč pred Lydkou Oravcovou a Miladou Tatarkovou.

Pozoruhodné boli hlavne časy v čítacej časti súťaže, zistili sme, že rozdiely medzi prvými miestami už nie sú priepastné ako v minulosti. Veď prvé štyri priečky nedelilo od seba viac ako dve minúty, čo súťaži dodáva do budúcnosti nový náboj dramatickosti.

Po vyhodnotení súťaže sme aj naďalej „braillovali“, keď sme testovali svoje braillovské zručnosti na braillovskom riadku pripojenom k nášmu novému notebooku, ktorý sme získali z minuloročného úspešného grantového projektu ÚNSS „Nebojme sa digitálneho sveta“. Aj takto sme sa opäť uistili, že Braillovo písmo je aj v dnešnej počítačovej dobe jednoducho geniálne a má svoje opodstatnenie. I preto budeme v budúcom roku v čadčianskej ZO-čke v jeho propagácii pokračovať. Snáď sa k nám pridajú ďalší.