Bez braillovskej súťaže to v Čadci nejde

Začiatok mája patril v čadčianskej základnej organizácii súťaženiu v braillovských zručnostiach. Vo štvrtok 5. mája predpoludním sme v našich priestoroch zorganizovali, tak ako každý rok, súťaž v čítaní a písaní Braillovho písma bez rozdielu kategórií. Do zápolenia sa zapojilo päť súťažiacich. Mohlo nás byť aj viac, len škoda, že jedna súťažiaca si poplietla dátum súťaže, keď si spojila 5. máj s piatkom, takže nemohla zamiešať celkovým výsledným poradím. Rovnako nás mrzí, že pre zdravotné problémy sa súťaže musela vzdať aj niekoľkonásobná víťazka Jarka Mackovčáková, ale teší nás, že nás aj tak prišla pozrieť a povzbudiť. Jarka doplnila rady osvedčenej poroty: Annu Mackovčákovú, predsedníčku a Alenu Drahňákovú, dohliadajúcu na časomieru. No a keď spomínam porotu, musím povedať, že tá sa na úvod zapotila možno viac ako súťažiaci. Keď totiž po odpečatení obálky kontrolovala dodané súťažné texty, zistila, že pri dvoch z troch typov textov nesedia braillovské verzie s čiernotlačovými predlohami.

Po deviatej sme začali čítacou časťou, v ktorej došlo k zaujímavému súboju. Víťazkou sa stala Lydka Oravcová, ktorá o štyri sekundy zdolala Mariána Kováča a tretiemu Petrovi Haladovi nadelila viac ako minútu.

Text sme zhodnotili ako zaujímavý a nie taký náročný ako minulý rok. Ale aj tak sme sa občas zamotali na životnom osude korytnačky písmenkovej zo severoamerického kontinentu či desaťkorunáčke, ktorá vyjadrovala veľkosť v mladosti tohto pozoruhodného živočícha, ale nakoniec sme čítanie úspešne zvládli.

Pri písaní na Pichtovom stroji najviac čistých úderov zaznamenal Majo Kováč pred Lydkou Oravcovou. Po dvoch rokoch sa na tretie miesto opäť vrátila Milada Tatarková, ktorá len tesne zdolala Stana Kupku.

Voľný čas, kým sme sa dostali na rad v súťažení, sme si krátili rozhovormi, a tak sme sa podozvedali, ako sa darí v masérskej praxi Milade Tatarkovej, a aj o všetkých byrokratických peripetiách Stana Kupku, ktoré zatiaľ musel absolvovať, aby si mohol otvoriť vlastný masérsky salón.

Okrem debát sme sa popri súťažení venovali aj technike, a to ovládaniu dotykových telefónov. Prakticky sme si vyskúšali prácu s dotykovým displejom a programom Corvus a s uznaním ocenili jednoduchosť a intuitívnosť tohto programu, ktorý ozvučuje a výrazne zjednodušuje prácu s dotykovými telefónmi so systémom Android.

Strávili sme príjemné tri hodiny, počas ktorých sme sa zabavili, niečo nové podozvedali a už teraz sa tešíme na ďalší ročník našej súťaže.

Členovia čadčianskej ZO súťažili v čítaní a písaní Braillovho písma
Členovia čadčianskej ZO súťažili v čítaní a písaní Braillovho písma