Kulinárske umenie v malíčku

Príprava jedál a zásady správneho stolovania. To sú pomerne časté témy debát na stretnutiach členov čadčianskej základnej organizácie. Veď čo a ako pripraviť pre očakávanú, ale aj nečakanú návštevu, keď zrak dostatočne neslúži? To by mohol byť problém, keby… Keby sa výbor ZO nerozhodol zorganizovať dvojdňový pobytový kurz, ktorý vniesol do oblasti kulinárstva trochu svetla.

Kurz Varím sám s inštruktorkou Gitkou Chrastinovou
Fotografia: Kurz Varím sám s inštruktorkou Gitkou Chrastinovou
Príprava na chutný zákusok
Fotografia: Príprava na chutný zákusok

Druhý augustový týždeň sa v Centre voľného času v Starej Bystrici zišlo trinásť našich členov, aby nadobudlo nové poznatky o tom, ako jednoducho a efektívne pripraviť rozmanité jedlá slanej i sladkej studenej kuchyne. Úlohy inštruktorky sa zhostila majsterka odborného výcviku Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Čadci Margita Chrastinová, ktorá si pre nás pripravila niekoľko skutočne pozoruhodných receptov. Samozrejme, pri žiadnom nechýbal ani podrobný popis toho, čo a ako urobiť, ani um a šikovnosť každej zúčastnenej gazdinky. Aby sme mali na pamäti, že sa v kuchyni zvŕtajú kuchárky so zhoršeným zrakom, na všetky postupy dohliadala predsedníčka ZO Lýdia Oravcová.

 Učíme sa
Fotografia: Učíme sa
Ovocný šalát
Fotografia: Ovocný šalát

Z pani Gitky sa vykľula skutočná odborníčka. Predviedla niekoľko grífov a techník, ktorými povýšila prípravu jedla na umenie a zoznámila s ním aj účastníkov. Tí mali možnosť pracovať so všakovakými nástrojmi, ktoré jedlu zaručia pôsobivý vzhľad. Ruku na srdce, vy by ste vedeli napríklad pripraviť pravú ganache? Alebo ju správne naservírovať? Po rozumy choďte k členom ZO Čadca! Tí to už majú v malíčku. A tie ochutnávky!

Aj stôl treba pripraviť
Fotografia: Aj stôl treba pripraviť
Ukážky našej práce
Fotografia: Ukážky našej práce

Druhý deň prišla vhod naplánovaná turistika po cyklotrasách v okolí Starej Bystrice. Tí zdatnejší sa vybrali k rozhľadni Bobovec, neobišli sme ani centrum obce s unikátnym Slovenským orlojom.

Účastníci vyhodnotili toto podujatie ako skutočne vydarené a prínosné, plné nových inšpirujúcich poznatkov, ktoré môžu uplatniť vo svojich kuchyniach. Zo všetkých strán zneli priania takéto podujatie určite zopakovať.

Druhý deň
Fotografia: Druhý deň

Srdečná vďaka patrí mestám Turzovka, Čadca a Krásno nad Kysucou, ktoré realizáciu tohto podujatia finančne podporili.