Biela pastelka 2019 pod taktovkou ZO Čadca

Nápev bol daný, variácie podľahli fantázii jednotlivých organizačných zložiek ÚNSS. Partitúra však bola napokon takmer všade bez pomlčiek, k sláčikom a dychom z našich radov sa pridalo aj niekoľko desiatok hostí, svoje sólo si ale počas už 18. ročníka celonárodnej verejnej zbierky Biela pastelka vychutnal každý z nás.

Našej základnej organizácii pomáhalo 21 dobrovoľníckych tímov – študentov z dvanástich partnerských škôl z Čadce, Turzovky a Krásna nad Kysucou, zodpovedných pedagógov, našich funkcionárov, členov i sympatizantov. V piatok 20. septembra sme vykročili do ulíc miest a na pôdy škôl s celkovo 2 100 pastelkami a veru ani jedna jediná nám na sklonku dňa neostala. Každá z nich podpísala darcov pod pomoc nevidiacim a slabozrakým, každá z nich pomôže dofinancovať špeciálne programy, kurzy a školenia, ktoré pomáhajú ľuďom so zrakovým postihnutím integrovať sa do spoločnosti. Za úspechom Bielej pastelky 2019 nepochybne stojí nasadenie dobrovoľníkov, propagácia zbierky v mestských informačných systémoch, v printových i elektronických médiách či účasť predsedníčky ZO Lýdie Oravcovej na besedách so študentmi v partnerských školách.

Srdečná vďaka patrí občanom, ktorí nevidiacich a slabozrakých prostredníctvom Bielej pastelky podporili, mestám Čadca, Krásno nad Kysucou a Turzovka, za mediálnu podporu ďakujeme týždenníkom Kysuce a MY Kysucké noviny, za spoluprácu a nadšenie dobrovoľníkom, členom výboru a, samozrejme, partnerským školám a ich študentom, ktorí s nami „pastelkujú“ už roky. Sú to Gymnázium Ľ. Štúra v Turzovke, ZŠ Mládežnícka v Krásne nad Kysucou, z čadčianskych škôl sú to SZŠ sv. Františka z Assisi, SOŠ pedagogická sv. M. Goretti, Gymnázium J. M. Hurbana, Obchodná akadémia Dušana Metoda Janotu, SOŠ obchodu a služieb, SOŠ technická, ZŠ Rázusova, ZŠ Komenského, ZŠ M. R. Štefánika a ZŠ Podzávoz.