Ku Dňu nevidiacich oslavy i osveta

Slávnostná schôdza v ZO Čadca
Fotografia: Slávnostná schôdza v ZO Čadca

November je v kalendári podujatí čadčianskej základnej organizácie každoročne spätý s oslavami – Svetového dňa bielej palice, ktorým je vďaka iniciatíve EBU 15. október, a Dňa nevidiacich, ktorým si pripomíname výročie narodenia Valentina Haüya, zakladateľa systematického vzdelávania nevidiacich. V utorok 12. novembra sa v Dome kultúry v Čadci snúbili slová a tóny. Krátko po desiatej sa hosťom a členom prihovorila predsedníčka ZO Lýdia Oravcová, po nej všetkých prítomných opantali študenti z tunajšieho Gymnázia J. M. Hurbana, a to skutočne originálnym a pestrým programom, v ktorom popreplietali moderné umenie s tradičnou ľudovou krojovanou zábavou.

Poďakovanie za program
Fotografia: Poďakovanie za program

Je nám cťou, že medzi svojich častých vzácnych hostí, veľkých priateľov a podporovateľov môžeme radiť aj primátora Čadce Milana Guru. Nechýbal ani na tejto slávnostnej schôdzi a vo svojom zamyslení sa poukázal na dôležitosť a výnimočnosť každého jedného človeka, bez ohľadu na to, či má alebo nemá hendikep.

Svoj priestor dostali aj pracovníčky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Čadci. Kardio-vaskulárne ochorenia a cukrovka sú v dnešnej dobe veľkým postrachom, preto sa Andrea Gerátová ujala slova a ihiel a tlakomeru Anna Grešáková, ktorá všetkým záujemcom vyšetrila tlak a parametre krvi.

Meranie cukru v krvi
Fotografia: Meranie cukru v krvi

Po zaujímavej prednáške nasledovala diskusia. Tém bolo neúrekom – elektromobilita, na trhu dostupné strieborné palice, ktoré sú pre nás nevhodné a veľmi nebezpečné, plánované spojené „zrakáčsko-nezrakáčske“ športové aktivity, pripravované zmeny elektronických parkovacích preukazov, nákup nulového lístku na vlak cez SMS alebo dostupnosť služby na linke 18188. Záver patril priateľským rozhovorom a pozvánke členov na najbližšie podujatie, ktorým bude Novoročné stretnutie.