Zbierkovalo sa v plnom nasadení

Aj napriek všade sa vznášajúcemu prízraku pandémie, čadčiansky výbor v úsilí čo najzodpovednejšie pripraviť hladký priebeh 20. ročníka celoslovenskej Zbierky Biela pastelka 2021 nepoľavil. Posledný týždeň pred hlavným zbierkovým dňom bol naozaj hektický. V čase najintenzívnejšej mediálnej kampane sa balíčkovali a doručovali zbierkové predmety, dolaďovali sa posledné detaily s našimi funkcionármi, sympatizantmi, zbierkovými tímami, ale hlavne zodpovednými pedagógmi a dobrovoľníkmi z dvadsiatich dvoch partnerských škôl z Čadce, Turzovky, Krásna nad Kysucou, Skalitého, Čierneho, Svrčinovca, Oščadnice, Rakovej, Staškova a Podvysokej.

Celé snaženie vyvrcholilo v piatok 24. Septembra – v hlavný zbierkový deň Bielej pastelky 2021. Ulicami sa od rána do neskorého popoludnia pohybovali naše pastelkové tímy v rovnakých tričkách, so zapečatenou pokladničkou v ruke, s informačnými letákmi vo vrecku, ale hlavne s desiatkami, ba stovkami malých drevených pasteliek s pestrofarebnými tuhami. Každá jedna z nich je nápomocná nevidiacim a slabozrakým na ceste k nezávislému životu, každá z nich pomôže dofinancovať kurzy čítania a písania Braillovho písma, používania optických a kompenzačných pomôcok, najrôznejších sebaobslužných činností (od varenia, pečenia, žehlenia až po upratovanie), nácvik práce s počítačom a mobilom či chôdze s bielou palicou i vodiacim psom.

Za ochotu, nadšenie a pomoc všetkým veľmi pekne ďakujeme, o to úprimnejšie, že i v tomto období pre rastúcu tretiu vlnu pandémie sprevádzali našu verejnú zbierku otázniky. Za úspechom Bielej pastelky 2021 nepochybne stojí nasadenie osvedčeného výboru našej základnej organizácie. Veľmi nás potešilo, že ruku k dielu pridala väčšina oslovených, ktorí poskytli nielen svoje ľudské sily, ale aj dopravné prostriedky, vďaka čomu sme mohli zbierkový materiál pohodlne doručiť do všetkých partnerských škôl.

Za spoluprácu ďakujeme dobrovoľníkom, ktorí s nami „pastelkujú“ už roky. Sú to Gymnázium Ľ. Štúra v Turzovke, ZŠ Mládežnícka v Krásne nad Kysucou, z čadčianskych škôl sú to SZŠ sv. Františka z Assisi, SOŠ pedagogická sv. M. Goretti, Gymnázium J. M. Hurbana, Obchodná akadémia Dušana Metoda Janotu, SOŠ obchodu a služieb, SOŠ technická, ZŠ Rázusova, ZŠ Komenského, ZŠ M. R. Štefánika a ZŠ Podzávoz, ZŠ s MŠ Oščadnica 1374, ZŠ Ústredie 760 Oščadnica, ZŠ s MŠ Kudlov 781 Skalité, ZŠ s MŠ Vyšný Koniec 969 Čierne a ZŠ Ústredie 183 Čierne. Veľmi si vážime, že tento rok môžeme zoznam rozšíriť aj o ZŠ Podvysoká, ZŠ Raková, Cirk. ZŠ J. Palárika Raková, ZŠ Staškov a ZŠ Svrčinovec.

Ďakujeme za mediálnu podporu, ktorú nám poskytli týždenníky Kysuce a MY Kysucké noviny.

Srdečná vďaka patrí mestám Čadca, Krásno nad Kysucou a Turzovka a, samozrejme, vám všetkým, ktorí ste svojím príspevkom nevidiacich a slabozrakých prostredníctvom Bielej pastelky podporili. My vás nevidíme, ale ďakujeme, že vy vidíte nás.