V Čadci biele palice opäť v akcii

Biela palica nevidiacim ľuďom pomáha spoznávať nie len okolitý terén, ale v dopravnej premávke predovšetkým signalizuje vodičom, že by mali zbystriť pozornosť a prejaviť  zvýšenú toleranciu v čo najvyššej miere. Takýchto tolerantných vodičov sme na cestách hľadali vo štvrtok 14. októbra, kedy sme si už po dvanásty raz dopravno-výchovnou akciou pripomenuli Svetový deň bielej palice.

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska spolu s dopravnými hliadkami Policajného zboru obsadila celkovo 40 priechodov pre chodcov v 36 mestách po celom Slovensku. Medzi nimi aj jeden čadčiansky.

Prvý figurant prechádza cez cestu

V Čadci sme zvolili priechod pre chodcov na jednej z našich najfrekventovanejších ciest, a to 1/11. Presne o deviatej osvedčené duo nevidiacich figurantov Stanislav Kupka a Marián Kováč začalo plniť svoju úlohu – chodcov s bielou palicou, ktorí v sprievode príslušníka polície v civile prechádzali na druhú stranu vozovky.

Dobrovoľnícky tím dopĺňali Štefka Sobolová a Eva Gregušová. Tie spolu s hliadkou chválili a hrešili– ohľaduplných šoférov, ktorí po signalizácii bielou palicou dali chodcovi prednosť, odmenili drobným darčekom, hriešnikov upozorňovali na priestupok a odovzdávali im informačné letáky.

Druhý figurant prechádzajúci cez vozovku

A ako jazdili vo štvrtok vodiči v Čadci? To po skončení dopravnej akcie vyhodnotila posila z radov dobrovoľníkov Mirka Chovancová, ktorá na celú štatistiku po celý čas pozorne dohliadala. Na úmysel nevidiaceho chodca prejsť cez cestu, ktorý naši členovia dávali najavo tým, že zdvihli bielu palicu vodorovne pred seba do výšky pása na 3 – 5 sekúnd, reagovalo zastavením 74 vodičov. Tých, ktorí nášmu figurantovi na priechode pre chodcov prednosť nedali, sme tento rok napočítali 33.

Pevne veríme, že toto skóre v roku 2022 bude ešte lepšie!

My vás nevidíme, ale ďakujeme, že vy vidíte nás!