Každá pastelka má svoj zmysel. Biela zvlášť

Ja viem, teraz vám letí hlavou: „Akýže zmysel? Čo si už človek počne s bielou pastelkou? Nič nenakreslí, nič nenapíše…“ Napadlo vám ale použiť farebný papier? ?

Riešenie mnohých situácií, s ktorými sa nevidiaci a slabozrakí ľudia denne stretávajú, má takisto riešenie. A často rovnako jednoduché. Netradičné, inovatívne, ale jednoduché. Stačí upraviť podmienky a život aj napriek zrakovému postihnutiu hýri všetkými farbami.

Vidí sa mi, že ktosi tam vzadu ešte predsa len krúti hlavou… Tak schválne! Nevidiaci človek môže pokojne študovať, pracovať, sám si variť, upratovať, komunikovať cez maily či SMS, čítať si dennú tlač, alebo sám chodiť po meste. Ako? S počítačom s hlasovým výstupom sa študovať, pracovať, pohybovať na internete poľahky dá, pri varení a upratovaní to chce len sem-tam nejakú kompenzačnú pomôcku a pár jednoduchých grifov. A samostatná chôdza s bielou palicou prípadne s vodiacim psom je výsledkom absolvovaných kurzov. Už viete, prečo sa zbierka na podporu ľudí so zrakovým postihnutím volá práve Biela pastelka? Presne tak! Symbolizuje riešenia často na prvý pohľad bezvýchodiskových situácií, s ktorými sa denne stretávajú.

 

Zbierkové predmety VZ Biela pastelka

 

V ZO Čadca sme prípravy ani tento rok nepodcenili, pastelkových porád bolo niekoľko. Materiály, ktoré priebežne prichádzali, sme počítali, triedili a balili, aby mal každý zo zbierkujúcich tímov všetkého nadostač. Pred hlavným zbierkovým dňom treba každoročne venovať čas aj dômyselnej logistike rozvozu všetkého potrebného, zmotorizovaniu tých našich výborníkov a členov, ktorí tú možnosť majú, a zaktivizovaniu tých, ktorí môžu oslovovať spolupracujúce mestá a školy a so zodpovednými pedagógmi dohadovať detaily, či podporiť kampaň verejnej zbierky v regionálnych médiách.

V piatok 23. septembra to všetko vypuklo. Do ulíc sa vybrali tímy našich členov i študentov v tričkách s logom Bielej pastelky, s letákmi a pokladničkou v ruke a s 2800 malými pastelkami s bielymi, žltými, červenými, zelenými a modrými tuhami, z ktorých nám večer neostalo takmer nič. Veľmi si vážime ich obrovské nasadenie a ochotu pristúpiť ku kompromisom v školách, v práci i v rodinách, aby mohli byť súčasťou Bielej pastelky aj tento rok. A keď už je reč o školách, v našej zbierkovej kronike s nápisom 2022 sa ocitlo celkovo 21 škôl, a to Čadca, Turzovka, Podvysoká, Staškov, Raková, Svrčinovec, Čierne, Skalité, Oščadnica, Krásno a mestá Čadca a Turzovka.

 

Dobrovoľníčky VZ Biela pastelka

 

Srdečne ďakujeme všetkým, ktorí sa bielou pastelkou podpísali pod pomoc nevidiacim a slabozrakým ľuďom aj tento rok. Ďakujeme predovšetkým za ochotu a nasadenie, ktoré boli skutočne nákazlivé, za prípravu materiálov, za nespočetné kilometre pri ich rozvoze a následne zvoze, za hodiny telefonátov, desaťtisíce krokov počas hlavného zbierkového dňa, za každý príspevok, ktorý nám opäť pomôže zorganizovať nejaké zaujímavé podujatie.

Čo presne vymyslíme, je ešte vo hviezdach, hoci pošepky sa už diskutuje o kadečom. Veď uvidíte, stránku ani Facebook ÚNSS pre svojich členov o správu určite neochudobníme!