Katarína na blate, Mikuláš na ľade

Naozaj sme deťom chceli povedať, že svätý Mikuláš bol v skutočnosti Turek, že v Alexandrii študoval za kňaza a že prakticky celý svoj zdedený majetok ( a bolo ho teda dosť) použil na pomoc chudobným.

Nadýchli sme sa, že pridáme pár slov aj o tom, že oriešky, čo im priniesol, symbolizujú mince. Oranžové ovocie ako pomaranče či mandarínky zas mešec zlata, ktorý údajne sám sv. Mikuláš hodil oknom priamo do čižmičky jedného biedneho kresťana, ktorý nemal veno pre svoje tri dcéry a hrozilo, že ich čaká život otrokýň.

Čosi o tom, že sv. Mikuláš je ochrancom ľudí v núdzi, ale aj patrónom detí, námorníkov a cestovateľov, k nim asi preniklo, lebo to sme sa už v rozprávaní blížili ku koncu jeho života, a teda k 6. decembru. A o tom už ony vedia svoje! Darmo, s historickým okienkom sme neuspeli, lebo deti sa vedeli sústrediť len na to, čo za prekvapenie im sv. Mikuláš prichystal tento rok.

 

Mikuláš neprišiel na prázdno.

Mikuláš neprišiel na prázdno

 

A veru nedal sa zahanbiť! Vnukol nám myšlienku na MM Arénu v Krásne nad Kysucou a prikorčuľoval tam za nami aj s balíčkami dobrôt od výmyslu sveta.

Na ľade bol sám – jeho dvaja pomocníci sa naťahovali v šatni, pretože všetky čierne korčule boli požičané a čertisko nezbedné vraj v bielych on nikam nepôjde ani za svet, lebo by ho v horúcom pekle ešte celý rok vysmievali, a anjela obkolesili iné deti, takže to k nám nestihol. Voľajakú neposlušnú chásku má ten čadčiansky Mikuláš… ?

 

Deti na korčuliach.

Naši najmenší sú už šikovní korčuliari

 

Šantenia nám nebolo dosť, ani keď sme vhupli späť do čižiem, takže sme si to namierili do miestnej reštaurácie, kde naše ratolesti pokračovali v spoločnej zábave s hračkami, na preliezkach a šmýkačkách.

Srdečne ďakujeme MM Aréne v Krásne nad Kysucou, ktorá nám umožnila stráviť sviatok sv. Mikuláša na ľade a za to, že nám zadarmo požičala korčule, všetkým, ktorí sa na prekvapení pre našich členov organizačne podieľali, a samotnému sv. Mikulášovi, že má každoročne skvelý časový manažment a skutočne stihne obísť všetky deti, ktoré ho čakajú.