Vzdali sme úctu mamám

Básnik Milan Rúfus sa vo svojich dielach často venoval myšlienkam na potrebu matky v živote detí či rodiny v rámci zmysluplného fungovania v spoločnosti. Myslíme, že každý z nás vie, aký poklad má ukrytý vo svojej mame, a neraz si spomenie na okamihy, kedy sa oňho obetavo  starala, snažila sa, hoc si aj uvedomujúc svoju bezmocnosť v určitých náročných situáciách, ktoré život prináša. Vieme, že vždy robila, čo mohla, a my sme jej za to nesmierne vďační.

Uvedomujúc si, akú veľkú úlohu zohrávala v našom živote láskavá matka, či súdržná rodina, rozhodli sme sa usporiadať osvetu. Vidíme, že  je potrebné neustále ďakovať tej, ktorá  zodpovedne vychováva svoje deti a je srdcom rodiny. Na základe tohto presvedčenia bola u nás v UNSS v Čadci oslava Dňa Matiek. Uskutočnila sa v jedno krásne slnečné popoludnie v stredu 10.5. 2023.

 

viceprimátorka mesta Čadca Anna Belouvsová a Lýdia Oravcová predsedníčka ZO ÚNSS Čadca

Deň matiek v ZO Čadca

 

Prišla nás  povzbudiť aj pani viceprimátorka mesta Čadca Anna Belousovová. Veršované Uvítanie patrilo predsedníčke ZO Lýdii Oravcovej. Potom nasledovala múdra reč podpredsedníčky Evky Gregušovej.  Ku koncu nás zabavil kultúrny program z dielne našich rodiniek, v ktorom sa predviedli  malí ZO-čkári. Srdcia pookriali pri pekných básničkách či pesničkách, ktoré boli venované mamičkám. Inšpirovali sme sa i príhovorom pani viceprimátorky.

Nasledujúce posedenie spestril ľudovkami náš dvorný heligonkár Jožko Petrák. Musíme uznať, že rozohrial srdcia všetkých mám i starých mám.

 

Heligonkár hrá na harmonike, pri ňom stoja a spievajú dve ženy spolu so štyrmi deťmi.

 

A potom prišlo prekvapenie – súťaž, ktorú pre oslávenkyne prichystala pani Anna Tutková. Súťažili sme o kozmetický balíček a výhre sa potešila Oľga Čagaľová. Bola nesmierne prekvapená a vďačná. Prezradila nám, že v živote nič nevyhrala. Naprázdno však neodišiel nikto, pretože pre každú  oslávenkyňu bol prichystaný malý darčekový balíček k tomuto významnému dňu. Sladkú pozornosť dostali všetci od pani viceprimátorky a takto potešení, občerstvení a pozdieľaní, sa rozlúčili a vrátili späť k bežnému životu.

Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na príprave tohto pestrého popoludnia.

Milan Rúfus vo svojej Modlitbe za rodičov v závere hovorí: “… veď dve ruky od Teba máme. Dve rúčky deťom stvoril Boh: pre ocka jednu, druhú mame.” Nuž každému dieťaťu tiež touto cestou želáme, aby ich rúčky nikdy nezostali prázdne.