Od paragrafov k tónom alebo Tradícia zvaná Possessio

Štvrtkové predpoludnie, v poradí už dvadsiate druhé júnové, si čadčianski ZO-čkári vyhradili na stretnutie v Possessiu. A veruže nie len tak pár skalných, čo si ctia tradíciu.

Predsedníčka Lýdia Oravcová neveriacky krútila hlavou, keď jej naša hospodárka Petra Škorvánková oznamovala počet prítomných. Vlastne všetkých vyše päťdesiat hláv sa krútilo. Ani takéto mohutné číslo však našu predsedníčku neodradilo (veď čože je to päťdesiatka?) a s energiou sebe vlastnou nám poskytla niekoľko dobrých rád z oblasti priestorovej orientácie a sebaobsluhy.

 

Členovia počúvajú príhovor svojej predsedníčky Lýdie Oravcovej.

Osvetové posedenie v Possessiu

 

Súčasťou tohto spoločensko-osvetového podujatia bolo aj menšie legislatívne okienko, ktoré si neodpustil tajomník ZO Peter Halada. Trošku si ho pootvoril už na marcovej Členskej schôdzi, keď chtiac-nechtiac zmienkou o zákone o inšpekcii v sociálnych službách zdvihol tlak nejednému členovi. Pravda je taká, že aj v Possessiu sa hodnoty nebezpečne zvyšovali. Veľkú radosť nepriniesli ani zámery vlády zahrnúť peňažný príspevok na osobnú asistenciu do reformy financovania sociálnych služieb. Informoval o novinkách týkajúcich sa zvýšenia životného minima, zmien v príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, ktoré vstupujú do platnosti od 1. júla. Pomerne živá debata sa ale rozprúdila aj na tému vracania doplatkov za lieky pre dôchodcov, systéme posudzovania ľudí so zdravotným postihnutím úradmi práce, sociálnych vecí a rodiny, prítomným prišlo vhod aj priblíženie novej parkovacej politiky v meste Čadca, kde je od mája možné zakúpiť parkovací lístok už len elektronicky.

Okrem paragrafov a nariadení sa preberali aj záležitosti, takpovediac, interné. Krajská rada ÚNSS Žilina naďalej hľadá vhodného kandidáta na predsedu, aby sa opäť mohla z plných pľúc nadýchnuť.

 

Jozefa Petráka hrajúceho na akordeóne spevom sprevádza Anna Mackovčáková.

Osvetové posedenie v Possessiu

 

Naši najmenší členovia prečkali vážne debaty na detskom ihrisku POSSESSIA, k dospelákom sa pridali až vtedy, keď rečníkov vystriedal náš dvorný heligonkár Jožko Petrák. Následné debaty pri chutnom obede už len utužili dobrý pocit z prežitého predpoludnia. Posilnení na tele sme doladili aj plány na najbližšie dni a týždne. Samozrejme, s podrobnými správami z Čadce na vás nezabudneme!

Srdečne ďakujeme mestu Turzovka, ktoré podujatie finančne podporilo!