Teší nás podpora pri zbierkovaní

Precízne plánovanie a maximálne nasadenie všetkých výborníkov vždy predchádza hocktorému zorganizovanému podujatiu v réžii čadčianskej zočky. Pri príprave Zbierky Biela pastelka to platí dvojnásobne. výbor v úsilí čo najzodpovednejšie pripraviť hladký priebeh 22. ročníka celoslovenskej Zbierky Biela pastelka 2023 v regióne Kysúc nepoľavil. V čase vrcholiacej mediálnej kampane sa besedovalo so študentmi o živote nevidiacich a slabozrakých, na Hornej ulici sa balíčkovali zbierkové predmety, ktoré sa postupne doručovali partnerským školám a dolaďovali sa posledné detaily s našimi funkcionármi, sympatizantmi, zbierkovými tímami, ale hlavne zodpovednými pedagógmi a dobrovoľníkmi z dvadsiatich dvoch partnerských škôl z Čadce, Turzovky, Krásna nad Kysucou, Skalitého, Čierneho, Svrčinovca, Oščadnice, Rakovej, Staškova a Podvysokej.

 

Študentka a študent z dobrovoľníckeho tímu s pokladničkou v rukách zbierkujú v teréne.

Zbierkovanie študentov Gymnázia Ľ. Štúra v Turzovke

 

Celé úsilie vyústilo v piatok 22. Septembra – v hlavný zbierkový deň Bielej pastelky 2023. Do ulíc kysuckých miest sa od rána do neskorého popoludnia vydalo niekoľko pastelkových tímov v „pastelkáčskych“ tričkách, so zapečatenou pokladničkou v ruke, s informačnými letákmi vo vrecku, ale hlavne s desiatkami, ba stovkami malých drevených pasteliek hýriacich všetkými farbami. Každá jedna z nich je nápomocná nevidiacim a slabozrakým ľuďom na ceste k samostatnému životu, každá z nich prispeje k dofinancovaniu kurzov čítania a písania Braillovho písma, používania optických a kompenzačných pomôcok, najrôznejších sebaobslužných činností (od varenia, pečenia, žehlenia až po upratovanie), nácvik práce s počítačom a mobilom či chôdze s bielou palicou i vodiacim psom.

 

Tri študentky a 1 študent z pastelkového tímu v tričkách Bielej pastelky.

Zbierkovanie študentov Gymnázia Ľ. Štúra v Turzovke

 

Za ochotu, nadšenie a pomoc všetkým veľmi pekne ďakujeme. Za úspechom Bielej pastelky 2023 nepochybne stojí nasadenie osvedčeného výboru našej základnej organizácie. Veľmi nás potešilo, že ruku k dielu pridala väčšina oslovených, ktorí poskytli nielen svoje ľudské sily, ale aj dopravné prostriedky, vďaka čomu sme mohli zbierkový materiál efektívne doručiť do všetkých partnerských škôl.

Za spoluprácu ďakujeme dobrovoľníkom, ktorí s nami „pastelkujú“ už roky. Sú to Gymnázium Ľ. Štúra v Turzovke, ZŠ Mládežnícka v Krásne nad Kysucou, z čadčianskych škôl sú to SZŠ sv. Františka z Assisi, SOŠ pedagogická sv. M. Goretti, Gymnázium J. M. Hurbana, Obchodná akadémia Dušana Metoda Janotu, SOŠ obchodu a služieb, SOŠ technická, ZŠ Rázusova, ZŠ Komenského, ZŠ M. R. Štefánika a ZŠ Podzávoz, ZŠ s MŠ Oščadnica 1374, ZŠ Ústredie 760 Oščadnica, ZŠ s MŠ Kudlov 781 Skalité, ZŠ s MŠ Vyšný Koniec 969 Čierne, ZŠ Ústredie 183 Čierne, ZŠ Podvysoká, ZŠ Raková, Cirk. ZŠ J. Palárika Raková, ZŠ Staškov a ZŠ Svrčinovec.

 

študentka s pokladničkou, do ktorej prispieva dobrovoľník v triede.

Zbierkovanie študentov Gymnázia Ľ. Štúra v Turzovke

 

Ďakujeme za mediálnu podporu, ktorú nám poskytli týždenníky Kysuce a MY Kysucké noviny.

Srdečná vďaka patrí mestám Čadca, Krásno nad Kysucou a Turzovka a, samozrejme, vám všetkým, ktorí ste svojím príspevkom nevidiacich a slabozrakých prostredníctvom Bielej pastelky podporili.

My vás nevidíme, ale ďakujeme, že vy vidíte nás.