Na fašiangy veselo – fašiangové repete

Čas vianočný, čas vážny je voľajako rýchlo za nami. Fašiangy Turíce, Veľká noc príde… Stará známa ľudová pieseň, ktorú pozná takmer každé malé dieťa. Najveselšie zvyky počas roka majú svoj pôvod v predkresťanskom období (začínajú sa na Troch kráľov a končia Popolcovou stredou) a patria k zvykom spojeným s prelomom jari a zimy.  „Kto nemá kožúška, zima mu ešte bude…“ Fašiangy predchádzajú veľkonočnému pôstnemu obdobiu.

Tradície sú tradície, a tak sme si v ZO Čadca povedali, že si ich  7. februára  svorne uctíme ako sa patrí. Radovať a zabaviť sa nás prišlo až 40 členov našej zočky. Stavili sme na istotu, že tak ako vlani, aj tento rok skvelý, šikovný a zohratý tím organizátorov zvládne druhý ročník fašiangového posedenia na jednotku. A veru bolo tak. Okrem úvodného slova k histórii fašiangov, spevu a tanca, o ktorý sa postarala podpredsedníčka Evka Gregušová spolu s deťmi a pánom harmonikárom Jožkom Petrákom … bolo postarané aj o dostatok jedla a pitia, tak ako káže tradícia. Nechýbali šišky, klobáska, chlieb s masťou, cibuľkou a slaninkou či medovníky, aby bolo veselo a hojno po celý rok.

 

Záber na viacero tancujúcich a spievajúcich ľudí oblečených v ľudových krojoch.

Spoločné hudobno-tanečné vystúpenie našich ratolestí v tradičných ľudových krojoch

 

K zábave a maskám, ktoré vyjadrujú „svet naruby“ a stierajú spoločenské bariéry sa parádne hodili dve súťažné disciplíny – najrýchlejšie driapanie peria a najrýchlejšie namotávanie klbka z vlny. Čo oči nevideli, to ruky doháňali. Ostatní povzbudzovali, jedli, pili a spievali. Darčekový set bol hodnotnou odmenou za odvahu a šikovnosť.

 

Záber na súťažiacich driapajúcich perie.

Páračky, či driapačky tiež nechýbali na našej veselici

 

Ďakujeme   šikovnému tímu organizátorov za ďalšiu vydarenú akciu, navodenie tej správnej, priateľskej a družnej  atmosféry, za spestrenie každodenného dňa i týždňa. Inšpirujte sa spolu s nami a objavujte drobné radosti života aj napriek starostiam a trápeniam. Čo z toho vyplýva?

No predsa Veselú Veľkú noc všetkým!

 

Adriana Bražinová